Το παραδοσιακό Καφενείο «Η Φτωχή Καλύβα» που μετρά πάνω απο μισό αιώνα!

0
208
Το παραδοσιακό Καφενείο «Η Φτωχή Καλύβα» που μετρά πάνω απο μισό αιώνα!

Στην βορεινή πλαγιά του όρους ∆ικαίου βρίσκεται το χωριουδάκι Λαγούδι. Ανάμεσα στα τυπικά γραφικά μονόσπιτα θα συναντήσουμε δυο μικρά καφενεία. Το ένα, το ερειπωμένο “Παραδοσιακό καφενείο”, γιατί ο καφετζής απεδήμησε εις Κύριον και το άλλο, “Η φτωχή καλύβα” της Διονυσίας Ματθαίου.

Την συναντήσαμε, μέρα μεσημέρι, στην αυλή του καφενείου να τρώει μαζι με τον άντρα της φρέσκα μπαρμπουνάκια. Είχε από το πρωί να δει πελάτες. Μας τρατάρησε αμέσως ούζα με μεζέδες και με μεγάλη όρεξη για συζήτηση ξεκίνησε την αφήγησή της:

“To καφενείο που βλέπετε εδώ, το βαστώ μισόν αιώνα! Οταν το άφησε ο πατέρας μου με την οικογένεια μου και πήγαν κάτω στην πόλη της Κω στα 1960, έμεινα μόνη μου στο χωριό, δεκαοκτώ χρονών κοπέλα. Φτώχεια να δουν τα μάτια σας! Στα 1964 παντρεύτηκα. Πάντως τις ομορφότερες στιγμές τις περάσαμε τον καιρό “του πόλεμου” με την Τουρκία… Από το 1974 μέχρι το 1980 στο χωριό φιλοξενούσαμε καμιά εβδομηνταριά στρατιώτες. Πού τους έβρισκες πού τους έχανες, στο καφενείο μου ερχόνταν. Πότε για κανέναν καφέ, πότε για ούζα, άλλες φορές μου φέρναν κυνήγι, λαγούς, πουλιά και τους τα μαγείρευα”.

Το πρόσωπο της φωτίζεται καθώς συνεχίζει την αφήγηση:

“Mια δόση – Κυριακή πρωί ήταν – το μαγαζί γεμάτο, ετοίμαζα λουκουμάδες. Ξαφνικά σκοτεινιάζει ο τόπος, τα φαντάρια πετάγονται όρθια, σούζα μαρμαρωμένα. Τα χε τσακώσει ο διοικητής τους καθώς την είχαν κοπανήσει απο την πρωινή κλίση. -Τι θα γίνει βρε ∆έσποινα! Ένας μου έμεινε στο στρατόπαιδο! -Μην τα τιμωρήσεις κυρ-διοικητά μου, μέρα σχόλη, τόσα τραβάνε, να μην τα γλυκάνω; κόπιασε και συ να δοκιμάσεις τους λουκουμάδες μου!”

Η κυρά ∆έσποινα αναπολεί τις παλιές εποχές:

“Ξέρεις πόσοι απ’ αυτούς ερχόντουσαν κάθε χρόνο με τις οικογένειές τους, με τα παιδιά τους, τα καλοκαίρια, να με δουν και να θυμηθούμε τα παλιά!” 

Οι αφηγήσεις της κυρά ∆ιονυσίας στην «Φτωχή Καλύβα» δεν θα τελειώναν ποτέ αν δεν έπιανε το βιολί ο άντρας της. Να μας πει κι αυτός τραγουδιστά τις δικές του ιστορίες.

πηγη

±