Το να είναι κάποιος «τσοπάνης» είναι τίτλος τιμητικός και αξιοζήλευτος , που σέρνει πίσω του μεγάλη και βαριά ιστορία και παράδοση!

0
403
Το να είναι κάποιος «τσοπάνης» είναι τίτλος τιμητικός και αξιοζήλευτος , που σέρνει πίσω του μεγάλη και βαριά ιστορία και παράδοση!

Το να είναι κάποιος «τσοπάνης» είναι τίτλος τιμητικός και αξιοζήλευτος , που σέρνει πίσω του μεγάλη και βαριά ιστορία και παράδοση…ντυμένος στην παραλλαγή, με ρυτίδες έκφρασης που μαρτυρούν σπιθαμή προς σπιθαμή τον σκληροτράχηλο τρόπο ζωής του.Του γεωργού και του κτηνοτρόφου τα προϊόντα την παλιά εποχή αποτελούσανε τη βασική διατροφή και διαβίωση της ανθρώπινης ζωής. Στα χωριά όλες οι οικογένειες εκτελούσανε μαζί και τα δύο επαγγέλματα με ελάχιστα αυτοσχέδια μέσα και η εργασία τους ήτανε σκληρή, σχεδόν μέρα και νύχτα για να αποκτήσουν αυτά που είχανε άμεση ανάγκη!Άρα , λοιπόν , το να είναι κάποιος «τσοπάνης» είναι τίτλος τιμητικός και αξιοζήλευτος , που σέρνει πίσω του μεγάλη και βαριά ιστορία και παράδοση . Οι βοσκοί έχουν το ρόλο του θεματοφύλακα της παράδοσης . Εάν σκύψουμε με σεβασμό και μελετήσουμε τον τρόπο ζωής τους θα μάθουμε πολλά για την ιστορία και την παράδοση μας . Στους βοσκούς και στα βουνά είναι οι ρίζες και τα θεμέλια μας. Ακόμη και σήμερα οι βοσκοί αποτελούν ένα σημαντικό δυναμικό με μεγάλη συμβολή στην κοινωνική , οικονομική , πολιτική και πολιτιστική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας . Αν ανατρέξουμε στη ζωή ή στις άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις των τσοπάνηδων περασμένων δεκαετιών , θα διακρίνουμε μουσικές , γλώσσα , λόγο , συνήθειες , χορούς , έθιμα και ήθη που καθόρισαν το πολιτισμό μας!Καραντζίδου Δέσποινα

±

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here