Το μυστηριώδες καταφύγιο σε ένα μικροσκοπικό νησί σε μια λίμνη κάπου στην Σκωτία

0
113
Το μυστηριώδες καταφύγιο σε ένα μικροσκοπικό νησί σε μια λίμνη κάπου στην Σκωτία

Κάπου στα βορειοδυτικά Χάιλαντ της Σκωτίας, υπάρχει μια λίμνη, η Loch Shin. Μέσα στη λίμνη, πάνω σε ένα μικροσκοπικό νησάκι, βρίσκεται ένα μικρό καταφύγιο, το “Wee Hoose” (Μικροσκοπικό Σπίτι), γνωστό και ως “Broon’s Hoose” (Σπίτι του Broon). 

Τοπίο στη λίμνη Shin
 Οι φήμες λένε -τις οποίες παρουσίασε και το BBC σε ένα ταξιδιωτικό πρόγραμμά του- ότι χτίστηκε το 1824 από κάποιον λαθροθήρα ονόματι Jock Broon στον οποίο δωρίστηκε από έναν ντόπιο γαιοκτήμονα ως αντάλλαγμα για να του μάθει πώς να αποστάζει ουίσκι. Λέγεται ότι ο Broon έχτισε το “wee hoose” για να δείξει τη νέα του ιδιότητα, αυτή του ιδιοκτήτη γης, αλλά λίγο αργότερα αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι του ενώ κυνηγούσε και πέθανε, λέει η ιστορία.

Ωστόσο, καλοί οι μύθοι, αλλά δεν είναι αυτή η αλήθεια. 

Η κοινότητα Lairg
 Το Broon’s Hoose χτίστηκε πριν από 20 χρόνια για τους εορτασμούς μιας κοινότητας -το Lairg- που βρίσκεται κοντά. Στο τέλος των εορτασμών, το καταφύγιο μεταφέρθηκε στο νησί με βάρκα και έκτοτε έχει γίνει ορόσημο που αγαπούν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες..

Ο ταχυδρόμος της κοινότητας, ο Lindsay Macdonald, βοήθησε στο να φτιαχτεί το καταφύγιο -το οποίο χτίστηκε ακόμη δύο φορές αφού καταστράφηκε από τις καιρικές συνθήκες- και να δημιουργηθεί ο τοπικός μύθος του Jock Broon.

“Αντί να το πετάξουμε στο τέλος της εορταστικής εβδομάδας, τοποθετήθηκε στο νησί στη λίμνη. Είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα σπίτια της περιοχής”, δηλώνει ο Macdonald. Το σπίτι χτίστηκε ξανά το 2015, μετά από μια καταιγίδα. Ο Macdonald λέει ότι το σπίτι διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα και φωτίζεται ταυτόχρονα με τις λάμπες του χωριού.

“Στην πραγματικότητα, δεν μπαίνει κανείς μέσα, αλλά, αν υπάρχει βάρκα, μπορεί κάποιος να πάει στο νησί”, δηλώνει ο Macdonald. Όποια κι αν είναι η ιστορία του Broon’s Hoose, παραμένει σημαντικό στοιχείο της ζωής στο Lairg και μάλιστα διαθέτει και τη δική του σελίδα στο Facebook.https://3otiko.blogspot.com/

±