Το καλαθάκι της Λήμνου – ένα εξαιρετικό τυρί!!!

0
288


Οφείλει το σχήμα του στο γεγονός ότι στραγγίζει στεγνώνει σε καλαθάκια από λυγαριά, που αφήνουν και το αποτύπωμα τους στην επιφάνεια του τυριού. Εσωτερικά είναι διάσπαρτο από μικρές τρύπες, στις οποίες συγκρατεί το υγρό του λίπος.






Παράγεται από το ανοιξιάτικο αιγοπρόβειο γάλα, αποκλειστικά στη Λήμνο. Αφού παραμείνει για λίγο σε ξηρό αλάτι το τυρί πλένεται και μπαίνει στην άλμη για την ωρίμανση του. Αυτή η διαδικασία το διαφοροποιεί από τη φέτα, το κάνει πικάντικο, αλλά και αισθητά λιγότερο όξινο από αυτήν.
Το καλαθάκι καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά βρίσκει και πολλές χρήσεις στη μαγειρική, αφού η ιδιαίτερη γεύση του, γίνεται αισθητή σε πίτες ή φαγητά όπου παντρεύεται με κρέας. Ιδανικά συνοδεύεται από λευκά, ξηρά κρασιά, με νεύρο.
ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

±

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here