Το εντυπωσιακό σπήλαιο στα ΚΥΘΗΡΑ ,εκεί βρέθηκε το ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ και οι ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ 13ΟΥ ΑΙΩΝΑ!

0
179
Το εντυπωσιακό σπήλαιο στα ΚΥΘΗΡΑ ,εκεί βρέθηκε το ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ και οι ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ 13ΟΥ ΑΙΩΝΑ!

Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωρίο του Μυλοποτάμου, στα Κύθηρα,  και ονομάζεται σπήλαιο της Αγίας Σοφίας λόγω της τοπικής παράδοσης, που λέει ότι εκεί βρέθηκε το σώμα της Αγίας Σοφίας, όπως μαρτυρούν και οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα που βρίσκονται στην είσοδο του σπηλαίου.

-Ads-

 Δεν αποκλείεται όμως αρχικά τα σπήλαια με το όνομα αυτό να ήταν αφιερωμένα στην “του θεού σοφία” και με την παρέλευση των ετών να επήλθε ταύτιση του ονόματος με την αγία της ορθόδοξης εκκλησίας.

Η είσοδος στο ιερό του ναού  είναι ουσιαστικά η είσοδος στο διανοιγμένο πλέον σπήλαιο και σχηματίζεται ανάμεσα από δύο κάθετα τοιχάκια δεξιά και αριστερά με τοιχογραφίες του 12 ή 13 αιώνα ενός ζωγράφου ονόματι Θεδώρου. Το σπήλαιο Καταλαμβάνει 2000 τμ. και η ηλικία  του υπολογίζεται στα 4 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

  •  

Εκτός των τοιχογραφιών υπάρχει και νεώτερη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Σοφία που χτίστηκε από τους κατοίκους του Μυλοποτάμου το 1875. Προχωρώντας πιο βαθιά μέσα στο σπήλαιο παρατηρούμε ένα υπέροχο θέαμα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και χρωματικές εναλλαγές λόγω της μορφολογίας των πετρωμάτων της περιοχής. Η μέση θερμοκρασία κατά το μήνα Ιούλιο είναι 16 βαθμοί και υγρασία 73%.

Στο σπήλαιο αυτό ζει ένας μοναδικός οργανισμός που έχει κάνει γνωστό το σπήλαιο και στο ευρύτερο επιστημονικό κοινό με το όνομα  Kythironiscus Paragamiani.Ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Τα Κύθηρα αποτελούν έναν από τους αγαπημένους μας προορισμούς. Η μαγεία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν μέσα στο σαγηνευτικό περιβάλλον του νησιού συναντάς μυστήριους και διαφορετικούς τόπους σαν και αυτόν του σπηλαίου του Μυλοποτάμου. Είναι σίγουρα,  από τα σημεία του νησιού που πρέπει οπωσδηποτε να επισκεφθείτε.

Κείμενο, φωτογραφίες, έρευνα: dimdom για το Εν Αθήναις

ΠΗΓΗ