Τα σγύρια μας!!Το νοικοκυριό των μανάδων μας!

0
149
Τα σγύρια μας!!Το νοικοκυριό των μανάδων μας!

Πολλά σπίτια, τα παλιότερα χρόνια, είχαν ένα χώρο δίπλα, που ήταν κι ο βοηθητικός χώρος του σπιτιού. Εκεί υπήρχαν και όλα τα απαραίτητα. Την πρώτη θέση είχε βέβαια ο αργαλειός, που δε σταμάταγε ολημερίς τα κοπανήματά του.Εκεί ήταν και η πινακωτή με την πλαστήρα, τα πλαστάρια, τα καζάνια, το κακάβι, εκεί και το καφοσούφλι που σιγοψήνανε σ αυτό ρεβίθι και κριθάρι αντί για καφέ. Εκεί είχαμε τα χαλκώματα κι τ’ άλλα τ’ αγγειά! Υπήρχε ακόμη η ξύστρα του μαλλιού, τ αδράχτια, τα κοφίνια, το τυλιγάδι- φουρκέτα για το τύλιγμα του νηματος-, οι σίτες, τα σντάβλια και τα φτυάρια του φούρνου. Η σκάφη του πλυσίματος με την τρίφτρα ήταν στην πρώτη σειρά, μαζί με το βαφοκόφινο και την πυροστιά. Η τελετή της μπουγάδας άρχιζε απ’ το χάραμα, με την παρασκευή της αλισίβας.Εκεί κι ο αρίλογος που τρίβανε τον τραχανά και το σκαφίδι που ζύμωναν το βδομαδιάτικο ψωμί τους οι νοικοκυρές. Το σκαφίδι αυτό ήταν από κορμό δέντρου. Όλα τα σύνεργα ήταν χειροποίητα και ευκολόχρηστα.Τα περισσότερα τρόφιμα για την διατροφή της οικογένειας, τα ετοίμαζε βέβαια από μόνη της η νοικοκυρά. Αυτά ήταν πέρα απ τη μπομπότα, ο τραχανάς, τα λαζάνια, τα μπιρμπιλόνια, οι χυλοπίτες, το πλιγούρι, η κουρκούτη, η μπαζίνα, η μπλατσάρα με τα λάπατα και το καλαμποκάλευρο και οι τσιγαρίδες.Οι τσιγαρίδες ήταν κομμάτια τσιγαρισμένου χοιρινού κρέατος με το ξίγκι τους μαζί, που τα διατηρούσαν μέσα σε πιθάρια ή τενεκέδες όλο το χρόνο, γιατί χοιρινά σφάζανε μόνο τα Χριστούγεννα.Με το λίπος και τις τσιγαρίδες ζεμάταγαν οι νοικοκυρές τα ζυμαρικά ή τη μπαζίνα που τρώγαμε το πρωί, όταν έκανε πολύ κρύο.Τα αυγά τηγανισμένα με μια κουταλιά τσιγαρίδες, ήτανε μούρλια. Δίπλα στις τσιγαρίδες είχαμε και τον τάλαρο με το τυρί!Έκαναν και πάστα οι νοικοκυρές από τις ντομάτες του κήπου. Τις βράζανε μέσα στο τσουκάλι, τις στύβανε με τις χούφτες και ξαναβράζανε το ζουμί, για να φύγουν τα πολλά υγρά. Μετά τις βάζανε μέσα σε ταψιά και τις λιάζανε στον ήλιο, για να σφίξει ο πελτές και να ξινίσει. Πάστα αλείβαμε και στο ψωμί, αν βέβαια είχαμε. Το ψωμί το τρώγαμε με ελιές, με κρεμμύδι ή του ρίχναμε παραπανίσιο αλάτι, για να νοστιμίσει. Αυτό ήταν ωραίο κολατσιό, αλλάτο πιο συνηθισμένο ήταν: ψωμί, λάδι και ζάχαρη!Τη ντομάτα βέβαια την χαράζαμε στα τέσσερα και με χοντρό αλάτι την “τσακίζαμε”!Στοιχεία από άρθρο του Κου ΜΠΕΛΕΣΙΩΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ.Μαρία Λούντζη

±