Συγκλονιστική ιστορία : "Είδα για πρώτη φορά τη μητέρα μου μετά από 56 χρόνια"

0
47


Στην Ελλάδα κάθε τόπος, κάθε μικρό χωριό και κάθε νησί, έχει την ιστορία του. Εκτός όμως από την επίσημη ιστορία, κάθε τόπος έχει και άλλες ιστορίες, πιο μικρές αλλά όχι πιο ασήμαντες, που δεν γράφονται στις σελίδες των σχολικών βιβλίων.
Στο νησί της Ικαρίας, στον Άγιο Κήρυκο, κυκλοφορούσε για χρόνια από στόμα σε στόμα μια συγκλονιστική ιστορία. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, η Μαρία, ζούσε για χρόνια μόνη της, με τη βοήθεια των συγγενών της. Θρηνούσε για ένα παιδί που της είχαν πει ότι πέθανε στη γέννα, αλλά η ίδια επέμενε ότι ζούσε. «Όταν γέννησε το παιδί, της είπαν ότι πέθανε. Αλλά εκείνη έκλαιγε, έλεγε ότι το άκουσε, ότι είχε γαλανά ματάκια…» θυμάται η αδερφή της Μαρίας, η Άννα Αβαγιάννη.
Άλλοι την πίστευαν, άλλοι όχι. Όλοι όμως στην Ικαρία ήξεραν για τη Μαρία που έψαχνε το χαμένο παιδί της. Και όλοι την έβλεπαν να κατεβαίνει στο λιμάνι, όταν ερχόντουσαν τα πλοία με τους ξένους επισκέπτες το καλοκαίρι και να ψάχνει ανάμεσα στα πρόσωπά τους, το γιο της. Η ιστορία της ξεκίνησε το 1943, όταν με την οικογένειά της κατέφυγε στη Μέση Ανατολή για να γλιτώσει από την πείνα και τις κακουχίες που έφερε στο νησί η κατοχή. Εκεί, γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, έναν Βρετανό στρατιώτη. Παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της, τον ακολούθησε στην Αγγλία, όπου παντρεύτηκαν. Η οικογένεια του άντρα της όμως δεν την ήθελε. Όταν έμεινε έγκυος την πέταξαν στο δρόμο. Γέννησε το παιδί της σε ένα ίδρυμα και αμέσως της είπαν ότι πέθανε. Ισχυρίστηκαν ότι η Μαρία ήταν τρελή. Το παιδί δόθηκε για υιοθεσία και εκείνη την έκλεισαν σε ψυχιατρείο.
«Εκεί στο ίδρυμα που την είχανε στην Αγγλία ξέρετε τι θεραπεία της έκαναν; Της έκαναν ηλεκτροσόκ και όπως μας είπαν της είχαν κάψει και κάποια νεύρα στο κεφάλι», λέει η αδερφή της στην κάμερα της εκπομπής. Η οικογένειά της την βρήκε μέσα από τον Ερυθρό Σταυρό και την έφερε πίσω. Τα χρόνια πέρασαν και με τον καιρό η ιστορία της ξεχάστηκε, εκείνη όμως δεν ξέχασε ποτέ το παιδί της. Μία μέρα, το τηλέφωνο στο σπίτι της αδερφής της χτύπησε ξαφνικά. Ένας Άγγλος είχε βγει στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κω λέγοντας ότι έψαχνε να βρει τη μητέρα του, τη Μαρία Μπρατσή. Ολόκληρο το νησί αναστατώθηκε. Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες για να συναντήσει η Μαρία τον γιο της, πρώτη φορά μετά από 56 χρόνια.
«Είδα για πρώτη φορά τη μητέρα μου μετά από 56 χρόνια», αφηγείται ο Πήτερ Νι, ο γιος της Μαρίας. Είχε υιοθετηθεί από μια βρετανική οικογένεια και από μικρός είχε αρχίσει να ψάχνει τους βιολογικούς γονείς του. Η αναζήτησή του κράτησε χρόνια και θυμίζει αστυνομικό θρίλερ με πολλές ανατροπές, ψέματα και απίστευτες συμπτώσεις.
Στην κάμερα της εκπομπής 360 με τη Σοφία Παπαϊωάννου, αποτυπώθηκε η συνάντηση μητέρας – γιου και ο αγώνας τους να ξαναχτίσουν μια σχέση που διακόπηκε τόσο βίαια πριν από χρόνια. «Νιώθω στην Ικαρία σαν να είμαι στο σπίτι μου», λέει ο Πήτερ. «Άγνωστοι με σταματούν στο δρόμο και μου δίνουν συγχαρητήρια. Είμαι περήφανος που έχω μια Ικαριώτισσα μητέρα και που είμαι μισός Έλληνας».
newsit.gr

±

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here