Πέτρα: Το μαγευτικό ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ χωριό δίπλα στη θάλασσα

0
83
Πέτρα: Το μαγευτικό ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ χωριό δίπλα στη θάλασσα

Στα βόρεια παράλια της Λέσβου, κοντά στον Μόλυβο, βρίσκεται το χωριό Πέτρα.

Είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της περιοχής, χτισμένο πάνω στη θάλασσα και κάτω από τις καταπράσινες πλαγιές του βουνού.

Οι επισκέπτες δεν χορταίνουν τις βόλτες μέσα στα πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια που φαίνονται δαιδαλώδη αλλά καταλήγουν σε πλατείες, δίπλα στα παραδοσιακά κτίρια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά.

Τα παραδοσιακά παλιά αρχοντικά ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους. Είναι διώροφα, πετρόχτιστα και έχουν ξύλινες εξωτερικές κατασκευές που μοιάζουν με στεγασμένα μπαλκόνια.

Οι παραλίες του χωριού είναι το ίδιο πανέμορφες με όλα τα άλλα σημεία του. Έχουν παχιά άμμο και τα νερά είναι πεντακάθαρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν beach bar και εστιατόρια ενώ είναι μια από τις αγαπημένες τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών.

Μέσα στον όρμο υπάρχουν οι νησίδες Άι Γιώργης, Μικρό Νησί, Γλαρονήσι και Μυρμήγκι που αποτελούν καταφύγιο άγριων πτηνών.

Μνημείο σύμβολο στο χωριό είναι η εκκλησία της Παναγίας Γλυκοφιλούσας. Είναι χτισμένη στην κορυφή του βράχου και ο επισκέπτης φτάνει εκεί ανεβαίνοντας 114 σκαλιά που έχουν λαξευτεί πάνω στην σκληρή πέτρα.

Το αρχοντικό της Βαλερνζίδαινας είναι ένα ακόμη εντυπωσιακό αξιοθέατο του χωριού.

Στην Πέτρα μένουν μόνιμα 1246 κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, το εμπόριο και την γεωργία.

Έχει ενδιαφέρον: Μέσα στον οικισμό υπάρχει και ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Τι να δοκιμάσουμε: Στην Λέσβο βρίσκουμε εξαιρετικό ελαιόλαδο και ελιές, ούζο, πολλές ποικιλίες κρασιού, τις διάσημες σαρδέλες Καλλονής, τυροκομικά προϊόντα, μέλι, παραδοσιακά ζυμαρικά και γλυκά του κουταλιού. info

Φωτογραφίες: lesvosgreece.gr, wikipedia,.mariailiaki.gr

±

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here