Παγονέρι,απο τα πιο γραφικά παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας,απαράμιλλης ομορφιάς με διόρωφα πετρόκτιστα σπίτια με χαγιάτι και στενά καλντερίμμια!

0
552


Το Παγονέρι είναι ένα ακριτικό χωριό του Νομού Δράμας κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός απο το 1983, διατηρεί, σε πείσμα των εποχών που αλλάζουν ραγδαία μορφές και σχήματα, τον αέρα μιας άλλης εποχής με αυθεντικότητα και αξιοπρέπεια. Ανήκει διοικητικά στο δήμο Κ. Νευροκοπίου. Απέχει από τη Δράμα 60 χλμ. περίπου και από το Κ. Νευροκόπι 22 χλμ.
Ο οικισμός, γνωστός και για το σινάφι των Ηπειρωτών κτιστάδων, είναι απαράμιλλης ομορφιάς με διόρωφα πετρόκτιστα σπίτια με χαγιάτι και άνετες αυλές, με στενά καλντερίμμια, με τις βρύσες του με το παγωμένο, τους καλοκαιρινούς μήνες, τρεχούμενο νερό, τη μεταβυζαντινή εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου κτισμένη το 1835 και την υπέροχη θέα στο Φαλακρό όρος και την οροσειρά της Ροδόπης. Το Παγονέρι έχει υψόμετρο 750 μ. Ανατολικά ο Νέστος αποτελεί φυσικό του όριο, ενώ βόρεια με τον οικισμό Κατάχλωρο αγγίζει τα Βουλγαρικά σύνορα. Στα δυτικά υπάρχουν οι οικισμοί Αχλαδιά, Μικροκλεισούρα και η εγκαταλελειμένη Αχλαδομηλιά.
Το όνομά του το πήρε απο το κρύο (μπούζι) νερό που βγάζουν οι δύο βρύσες του χωριού η Επάνω και η Κάτω. Το νερό όπως τονίζουν οι κάτοικοι είναι κρύο το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα.
Δείτε: Φωτογραφική παρουσίαση του Παγονερίου Δράμας και των κατοίκων της:

πηγη Παγονέρι Δράμας – Ένα όμορφο και γραφικό χωριό

±