Νεύρα που χτυπάνε κόκκινο..Τα παίρνεις στο κρανίο, ανοίγεις το στόμα σου και…

0
60
Νεύρα που χτυπάνε κόκκινο..Τα παίρνεις στο κρανίο, ανοίγεις το στόμα σου και…

Τα παίρνεις στο κρανίο, ανοίγεις το στόμα σου και… 

Δυστυχώς ο θυμός έχει μόνο αρνητικές συνέπειες. 


Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και χρειάζεται να τον εκφράζουμε. Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία τόσο για την ψυχική μας υγεία, όσο και για τις σχέσεις μας με τους γύρω μας.
Χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του θυμού
1. Χρησιμοποίησε την τεχνική του time out.
 Αν δεις πως κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης αρχίσεις να νιώθεις θυμό, άγχος και ένταση, δώσε στον εαυτό σου χρόνο για ένα διάλειμμα. Απομακρύνσου από το χώρο άμεσα.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως θα αποφύγεις την κατάσταση που σε εκνευρίζει. Είναι σημαντικό να μην ξεχάσεις να επανέλθεις στο θέμα όταν θα είσαι πιο ήρεμη και με καθαρό μυαλό.
2. Μέτρα μέχρι το 10. 
Συχνά, πάνω στο θυμό μας λέμε πράγματα που πληγώνουν, δίχως στην πραγματικότητα να είναι αυτός ο στόχος μας. Ωστόσο, μια σκληρή κουβέντα είναι τόσο επώδυνη όσο μια μαχαιριά και αφήνει μόνιμα το σημάδι της. Επομένως, πάρε λίγο χρόνο μετρώντας μέχρι το 10, ανασυγκρότησε τις σκέψεις σου και μετά δώσε την απάντησή σου.
3. Δημιούργησε τη δική σου χαλαρωτική εικόνα. 
Το μυαλό μας δεν μπορεί να επικεντρωθεί ταυτόχρονα σε δύο αντίθετες σκέψεις (μία αρνητική και μία θετική). Έτσι, πάρε μερικές βαθιές, αργές αναπνοές και επικεντρώσου σε μια εικόνα που σε ηρεμεί και σε γεμίζει με ευχάριστα συναισθήματα.
Προσπάθησε η αναπνοή σου να είναι σπλαχνική και όχι διαφραγματική, καθώς η πρώτη μπορεί να σε οδηγήσει ακόμα και σε βαθιά χαλάρωση εάν την εφαρμόσεις για τουλάχιστον 10 λεπτά.
4. Παρατήρησε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου. 
Οι βιολογικές αντιδράσεις στο στρες και το θυμό αντανακλώνται στο πρόσωπο και το σώμα σου. Πρόσεξε πως εκφράζεις σωματικά την ένταση και τη δυσαρέσκειά σου και προσπάθησε να μαλακώσεις τις εκφράσεις σου. 
Συχνά, ο συνομιλητής σου γίνεται πιο επιθετικός μαζί σου όχι τόσο λόγω αυτών που του λες, αλλά του τρόπου που χρησιμοποιείς.
5. Εντόπισε τα προειδοποιητικά σημάδια. 
Ο θυμός είναι σαν ένα ηφαίστειο που βράζει, έτοιμο να εκραγεί. Πριν φτάσεις σε μια έκρηξη θυμού, εντόπισε τις αρνητικές σκέψεις που βρίσκονται στη βάση του ηφαιστείου αυτού -π.χ. «Πάλι δεν με καταλαβαίνει» – και βάλε ένα STOP πριν ξεφύγουν από τον έλεγχό σου!
6. Αναζήτησε τις πηγές του θυμού σου. 
Είναι σημαντικό να κατανοήσεις όχι μόνο τι συμβαίνει όταν θυμώνεις, αλλά και για ποιο λόγο συμβαίνει.
Αναρωτήσου λοιπόν: «Ποια είναι η πραγματική πηγή του θυμού μου;», 
7. Μείωσε το στρες της καθημερινότητας. 
Εάν ήδη βιώνεις μια καθημερινότητα γεμάτη στρες, οι πιθανότητες να έχεις εκρήξεις θυμού πολλαπλασιάζονται. Οι τεχνικές χαλάρωσης δεν θα σε βοηθήσουν μόνο στο να αποκτήσεις καλύτερο έλεγχο του εαυτού σου, αλλά θα συμβάλλουν στην αυτοπεποίθησή σου και στη βελτίωση των διαπροσωπικών σου σχέσεων. Δοκίμασε κάτι από τα παρακάτω:
I. Σωματική άσκηση.
II. Δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου.

8. Αναζήτησε λύσεις. 
Αντί να επικεντρώνεσαι μόνο στο ότι οι καταστάσεις σε κάνουν να θυμώνεις, βρες λύσεις. 
 Θυμήσου: Ο θυμός δεν είναι η λύση. Ίσα ίσα μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα!

9. Χρησιμοποίησε το «Εγώ» μήνυμα. 
Όταν κριτικάρεις ή κατηγορείς τους άλλους, μόνο επιθετικοί μπορεί να γίνουν μαζί σου και να σε εξαγριώσουν ακόμα περισσότερο.
10. Ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού. 
Η διαχείριση του θυμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αναζήτησε βοήθεια στην περίπτωση που ο θυμός σου βγαίνει συχνά εκτός ελέγχου, πληγώνοντας τους γύρω σου και προκαλώντας σε σένα ενοχές.
  «Ο καθένας μπορεί εύκολα να θυμώσει. Μα να θυμώσει κανείς τότε που πρέπει, στο βαθμό που είναι σωστό, στον κατάλληλο χρόνο, για ένα δίκαιο ζήτημα και με το σωστό τρόπο, δεν είναι στο χέρι του καθενός κι ούτε είναι εύκολο πράγμα.» 
– Αριστοτέλης

ΠΗΓΗ

±

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here