Μετάλλαξη Δέλτα: Ο βαθμός προστασίας από τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca

0
125
Μετάλλαξη Δέλτα: Ο βαθμός προστασίας από τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογράμμισε ότι τα εμβολια της Pfizer και της AstraZeneca προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. https://b9d22a374019800271a781f4b9a60268.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού (γνωστή μέχρι πρότινος ως ινδική μετάλλαξη) που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο με την αυξημένη μεταδοτικότητα έχει δημιουργήσει ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός 4ου κύματος της επιδημίας.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν καθησυχαστική και τόνισε ότι η ένταση του συγκεκριμένου κύματος -αν υπάρξει και στη χώρα μας – θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου η μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στην ινδική μετάλλαξη αποτελεί ο εμβολιασμός με 2 δόσεις. Όπως φάνηκε από μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερα από 12 χιλιάδες άτομα, η προστασία από το ινδικό στέλεχος (μετάλλαξη Δ) μετά από 2 δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer ήταν της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%.

«Γι αυτό είναι καθοριστική η χορήγηση της 2ης δόσης των εμβολίων» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι σε 20-28 χώρες της Ε.Ε. γίνεται σύσταση χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου COVID της AstraZeneca με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο κίνδυνος θρομβώσεων είναι πρακτικά «ελαχιστότατος». Θυμίζουμε ότι ο συνδυασμός διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμα υπό μελέτη και κάτι τέτοιο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Καμία δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος» κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Εφικτός ο στόχος ανοσίας του 70% μέχρι τέλη καλοκαιριού

Με βάση τις αναμενόμενες παραδόσεις που έχουμε από τις εταιρείες και την δυναμικότητα του συστήματος, αν συνεχιστεί η ανταπόκριση των πολιτών είναι «εφικτός ο στόχος ανοσίας του 70% του πληθυσμού εντός του καλοκαιριού» εκτίμησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση πάνω από το 40% των πολιτών ενώ έχει εμβολιαστεί «πλήρως» το 30%.

Υψηλά τα ποσοστά προσέλευσης του κόσμου για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τα ποσοστά προσέλευσης των πολιτών για τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένουν πολύ υψηλά. Συγκεκριμένα.

Από την Τρίτη 15/6 μέχρι τις 22/6 το ποσοστό προσέλευσης κινήθηκε από το 93% – 98%, με τον μέσο όρο προσέλευσης για τις ημέρες αυτό είναι να είναι το 97%.

Το ποσοστό αυτό είναι αυτό που παρατηρούμε από την πρώτη στιγμή και είναι παρόμοιο με άλλων εμβολίων.

  • Pfizer:98%
  • Moderna:98%
  • Johnson & Johnson: 97%

πηγη

±