«Κυρήνεια» το ιστορικό πλοίο της ξενιτιάς των Ελλήνων στην Αυστραλία που έγινε ποίημα από τον Καββαδία!

0
109


Το 1986 ερμήνευσε η Χαρούλα Αλεξίου για πρώτη φορά το τραγούδι «Εφτά νάνοι στο s/s Cyrenia», αλλά το τραγούδι έγινε γνωστό από τον Θάνο Μικρούτσικο που είχε αναλάβει τη μελοποίηση του. Ο Μικρούτσικος μελοποίησε το ποίημα του Νίκου Καββαδία και το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό. Το ποίημα γράφτηκε το 1951 στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, και είναι αφιερωμένο στην ανιψιά του, Έλγκα.

Η Έλγκα ήταν η ανιψιά του ποιητή η οποία του έδωσε το έναυσμα για να γράψει το συγκεκριμένο ποίημα. Μία μέρα η Έλγκα του ζήτησε να δώσει ονόματα στους νάνους που είχε κρεμασμένους πάνω από το κρεβάτι της. Ο Καββαδίας που της είχε ιδιαίτερη αδυναμία δεν της χάλασε το χατήρι, όπως αναφέρει και στο ποίημα. «Μπορώ ποτέ να σου χαλάσω το χατίρι; Κόρη ξανθή και γαλανή που όλο εμελέτα ποιός ρήγα γιός θε να την πιει σ’ ένα ποτήρι;» Ο Σημ, ο Ρεκ, ο Γκόμπυ, ο Χαράμ, ο Ραμάν, ο Τοτ, ο Σάλαχ είναι τα ονόματα που έδωσε ο Καββαδίας στους νάνους. Η μια εκδοχή είναι ότι πρωταγωνιστές του ποιήματος δεν είναι οι εφτά νάνοι αλλά εφτά άνθρωποι που επέβαιναν στο επιβατηγό πλοίο «Κυρήνεια». Η άλλη εκδοχή και μάλλον η επικρατέστερη είναι ότι ο Καββαδίας, διάλεξε τα ονόματα στην τύχη και παιδεύτηκε μέχρι να βγει το μέτρο. Το ποίημα όπως τα περισσότερα του Καββαδία είναι εμπνευσμένα από τα ταξίδια που έκανε ως ναυτικός. «Μα είν’ ένα κάτι πιο βαθύ που με λερώνει. -Γιε μου, πού πας;- Μάνα, θα πάω με τα καράβια.»

Το «Κυρήνεια» ήταν από τα πρώτα επιβατηγά πλοία με το οποίο ταξίδεψαν οι μετανάστες στην στην Αυστραλία. Το ιστορικό πλοίο είχε συμμετάσχει και στους δύο παγκόσμιους πολέμους και τα επόμενα χρόνια είχε αναλάβει το ταξίδι της ξενιτιάς για χιλιάδες Έλληνες μετανάστες. Ο Καββαδίας έκανε μερικά ταξίδια με το «Κυρήνεια» και στο ποίημα εξιστορεί τις εμπειρίες του. Το ταξίδι διαρκούσε ένα μήνα και στο διάστημα αυτό ο ποιητής είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι αναφέρονται στους στίχους των ποιημάτων του. Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο «Μια ιστορία..ένα τραγούδι» του Ηρακλή Ευστρατιάδη. Εκδόσεις Μ.Τούμπης…
ΠΗΓΗ http://www.mixanitouxronou.gr

±

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here