«Γκαζόζα θέτε; Πορτοκαλάδα θέτε; Από πορτοκάλια;» Ποιος ήταν ο άνθρωπος που μιμήθηκε ο Γκιωνάκης στη θρυλική σκηνή του καφενείου !!!

0
220

Η ταινία «Τα κίτρινα γάντια» είναι μια από τις κλασσικές του ελληνικού κινηματογράφου και είναι γεμάτη ξεκαρδιστικούς διαλόγους και ατάκες. Κορυφαία σκηνή είναι αυτή με τον Γιάννη Γκιωνάκη και τον Νίκο Σταυρίδη που συναντώνται μέσα στο καφενείο. Ο Γκιωνάκης είναι σερβιτόρος και προσπαθεί να πάρει παραγγελία ρωτώντας: «Πορτοκαλάδα θέτε; Από πορτοκάλια;». Παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 56 χρόνια από τότε που η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους, το γέλιο που προκαλεί είναι το ίδιο. Στην εποχή της δεν σημείωσε επιτυχία, καθώς έκοψε μόνο 27.787 εισιτήρια και κατετάγη 18η ανάμεσα σε 58 ταινίες της ίδιας σεζόν…. 

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Νίκος Σταυρίδης, Μάρω Κοντού, Μίμης Φωτόπουλος και Μάρθα Βούρτση. Η ταινία, τη σκηνοθεσία της οποίας υπέγραψε ο Αλέκος Σακελλάριος, ήταν αρχικά θεατρικό κείμενο με τίτλο «Η Ρένα εξώκειλε» και γράφτηκε για τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη. Ο ηθοποιός δεν πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει και στην κινηματογραφική εκδοχή του έργου, καθώς έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, στις 20 Φεβρουαρίου του 1960 από ανακοπή καρδιάς…. 

Τη θέση του Λογοθετίδη πήρε ο Σταυρίδης, ο οποίος έπαιξε με επιτυχία τον ρόλο. Παρά τις ωραίες ερμηνείες των πρωταγωνιστών, εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο Γιάννης Γκιωνάκης, του οποίου ο ρόλος είναι αρκετά μικρός, αλλά αξέχαστος. Ο ηθοποιός ακολούθησε το σενάριο των Σακελλάριου – Γιανακόπουλου, με τις αμίμητες ατάκες, αλλά η ερμηνεία ήταν δική του έμπνευση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Φίνος Φιλμ, ο Γκιωνάκης ως Γιάννης Μπρίλης, μιμήθηκε έναν χαζούλη τύπο που κυκλοφορούσε στα θεατρικά καμαρίνια των ηθοποιών εκείνης της εποχής…. 


Οι γκριμάτσες και η ομιλία του Μπρίλη ήταν έμπνευση του Γκιωνάκη. Κλασική ατάκα που αναπαράγεται μέχρι σήμερα είναι το: «Πορτοκαλάδα από πορτοκάλια θέλετε;»…. 

Ο αφελής, αλλά πολύ συμπαθής άντρας, ενέπνευσε τον ηθοποιό στην ομιλία και τις γκριμάτσες που του χάρισαν, σύμφωνα με πολλούς, την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του. Η φυσιογνωμία του Μπρίλη είναι πασίγνωστη ακόμα και σε όσους δεν έχουν δει την ταινία. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα- ρεσιτάλ του Γιάννη Γκιωνάκη:… 

ΠΗΓΗ mixanitouxronou

±

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here