«Εκείνες κι εγώ» Part I: Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως Δόγκανος στη μοναδική τηλεοπτική εμφάνιση του [βιντεο]

0
234


Στο άκουσμα του ονόματος Ζάχος Δόγκανος το μυαλό όλων – των πιο σύγχρονων τουλάχιστον – πηγαίνει στον Γιάννη Μπέζο. Θα μπορούσε όμως να χαακτηριστεί και ως… παρανόηση κάτι τέτοιο. Διότι ο κεντρικός χαρακτήρας της δημοφιλούς σειράς «Εκείνες κι εγώ» δεν λανσαρίστηκε ως Ζάχος, αλλά ως Λάμπρος. Προς τιμήν φυσικά του Λάμπρου Κωνσταντάρα, ο οποίος ήταν ο πρώτος που απέδωσε το ρόλο στη μικρή οθόνη.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 είχε γίνει πλήρως αντιληπτό ότι η τηλεόραση ήταν πλέον ο σχεδόν απόλυτος κυρίαρχος στην ψυχαγωγία του Έλληνα. Έτσι, όλο και περισσότεροι σημαντικοί πρωταγωνιστές άρχιζαν να «φλερτάρουν» με το μέσο, στο οποίο κάποιοι, έως τότε, αντιστέκονταν σθεναρά.
Το 1976, ήλθε η σειρά του Λάμπρου Κωνσταντάρα να «υποκύψει» στη «γοητεία» της τηλεόρασης, για πρώτη και τελευταία φορά στην καριέρα του. Ο αδελφικός φίλος του και σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας Κώστας Πρετεντέρης (πατέρας του γνωστού δημοσιογράφου), έγραψε ειδικά για τον αξέχαστο ηθοποιό έναν ρόλο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του, δημιουργώντας μια σειρά που αφενός σημείωσε τεράστια επιτυχία στη μία και μοναδική προβολή της, αφετέρου πέρασε και στις νεότερες γενιές, με διαφορετικό πρωταγωνιστή.

Η πρώτη version του «Εκείνες κι Εγώ» προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1976 (έκανε πρεμιέρα την Τρίτη 18 Μαΐου του ‘76 στις 20:45 από το δίκτυο της ΥΕΝΕΔ) και επρόκειτο για αυτοτελή χιουμοριστικά σκετσάκια διάρκειας 15 λεπτών. Ο χαρακτήρας ήταν ο ίδιος, ένας καρδιοκατακτητής, τσιγκούνης και ορκισμένος εργένης, που τότε λεγόταν Λάμπρος Δόγκανος. Η σειρά ολοκλήρωσε τον κύκλο της ενάμιση χρόνο αργότερα, στις 27 Δεκεμβρίου 1977.

Το αστείο, αλλά ταυτόχρονα και στενάχωρο της υπόθεσης, είναι ότι δεν έχει διασωθεί τίποτε στο αρχείο της ΕΡΤ από την εν λόγω σειρά, παρά μόνο κάποιες σκηνές από ένα επεισόδιο. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν πολλές κασέτες στα κρατικά στούντιο και έτσι μόλις μία σειρά προβαλλόταν στον «αέρα», περνούσε σε άλλα χέρια και γραφόταν κάτι διαφορετικό πάνω της. Λέγεται, μάλιστα, ότι πάνω στις κασέτες της σειράς, γράφτηκαν στιγμιότυπα ποδοσφαιρικών αγώνων για τις ανάγκες της τότε «Αθλητικής Κυριακής».

Υπήρχε η βεβαιότητα ότι αυτό το επεισόδιο, οι σκηνές του οποίου παίχθηκαν για πρώτη φορά πριν λίγα χρόνια στην εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», θα «ανέβαινε» στο ψηφιακό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ωστόσο αποδείχτηκε ότι υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα (προφανώς στην ποιότητα της εικόνας) κι έτσι, μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.Βασικοί συμπρωταγωνιστές του Λάμπρου Κωνσταντάρα ήταν οι Δημήτρης Νικολαΐδης, Έφη Οικονόμου, Ρένα Βουτσινά, Τέτη Σχοινάκη, Γιώργος Κωνσταντής και Τώνης Γιακωβάκης. Σχεδόν σε κάθε επεισόδιο υπήρχε κάποιος ή κυρίως κάποια guest star, μεταξύ αυτών και η Ραφαέλλα Καρρά. Λέγεται μάλιστα ότι το επεισόδιο, στο οποίο εμφανίστηκε, η διάσημη Ιταλίδα show-woman σώζεται εκτός… ΕΡΤ.
Το remake έγινε το 1996, με 55 επεισόδια διάρκειας 45 λεπτών, που προβλήθηκαν για δύο συνεχόμενες τηλεοπτικές περιόδους.
πηγη konserva.gr

±

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here