Εδώ ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, εδώ και οι “μάγκες” της εποχής…

0
75
Εδώ ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, εδώ και οι “μάγκες” της εποχής…

Η φωτογραφία είναι από τη δεκαετία του 1920. Είναι η συνοικία Ψυρρή, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και είναι μια από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης. Η ετυμολογία της ονομασίας της συνοικίας δεν έχει απόλυτα εξακριβωθεί. Πιθανότατα η λέξη Ψυρρή(ς) σημαίνει Ψαριανός και προέρχεται από τις παλαιότερες ονομασίες της νήσου των Ψαρών.

Ένας από τους διασημότερους κατοίκους του Ψυρρή ήταν και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Στην συνοικία κατοίκησε για πάνω από 20 χρόνια και για αυτό του δόθηκε το προσωνύμιο ο «Ερημίτης του Ψυρρή».

Από το 1870 το Ψυρρή είχε μετατραπεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας. Αιτία ήταν οι διαβόητοι «κουτσαβάκηδες», δηλαδή οι διάφοροι ”μάγκες” που ζούσαν μέσα στην παρανομία. Οι κουτσαβάκηδες λήστευαν και πολλές φορές δολοφονούσαν εμπόρους με αποτέλεσμα να δημιουργούν μεγάλο φόβο στους περαστικούς.

Στην εποχή μας, η συνοικία του Ψυρρή είναι μία γραφική και ιστορική γειτονιά γεμάτη μαγαζιά, εστατόρια/μεζεδοπωλεία και μπαρ. Παρόλα αυτά γενικά θεωρείται υποβαθμισμένη και αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα εγκληματικότητας, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της, αποτελώντας μια θλιβερή εξαίρεση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η φωτογραφία είναι από το φωτογραφικό Αρχείο της ΕΡΤ και φωτογράφος ο Πέτρος Πουλίδης. Αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com

edwzeis.gr

±

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here